När krisen kommer - Står Sverige helt oförberett





Många svenskar lever fortfarande in en villfarelse att statens myndigheter är väl förberedda när en större kris drabbar landet. Men så är inte fallet. Snarare finns bestämmelser att du som individ ska kunna klara dig i en vecka utan hjälp från någon statlig instans. Du måste själv ha mat, vatten och värme till hands för en vecka. Och som vi har sett igen och återigen är politikerna och försvarsmakten helt oförmögna att hantera kriser av större skala eftersom ingen beredskap, resurser eller investeringar finns att ta del av. Istället förväntas civilförsvaret rycka in. Du själv förväntas agera.

Vi pratar om klimatförändringar som om det är en framtidsfråga men de sker nu. Vi pratar om lantbruket som något gulligt men vi importerar 50% av vår mat och missgynnar svenska bönder till fördel för EU-regelverk som gynnar andra länder. Vi pratar om stora ekonomiska förluster i skogar som brinner upp men fortsätter plantera monokulturer och vägrar investera i helikoptrar som kan släcka bränder och rädda liv. Vi pratar om hur illa det är i andra länder, som USA, men vet inte ens något om vad våra egna brandmän eller soldater tvingas genomgå på grund av politiska beslut som inte baserar sig på faktisk kapacitet utan önsketänkande. Vi pratar om översvämningar men fortsätter asfaltera stora ytor och förlitar oss på ett underdimensionerat dagvattensystem. Vi pratar om fossiloberoende men är beroende av importer av rysk olja. Vi pratar om värmeböljor men har äldreboende där pensionärer dör av värmen på grund av avsaknad av fläktar och AC. Vi pratar om torka men är ovilliga att betala mer för vår mat så att svenska bönder kan överleva långsiktigt, inte bara från säsong till säsong. Vi pratar om närodlat men vägrar avsätta viktigt åkermark för svensk matproduktion. Vi pratar om hur grundvattennivåerna är låga men vägrar begränsa vårt vattenanvändande till lyxbehov som pooler. Vi pratar innovativ teknologi men står handfallna när elektriciteten slås ut och våra iphones inte fungerar. Vi pratar om fjärran konflikter som om det aldrig skulle kunna hända i mysiga Sverige så varför förbereda sig på det värsta. Vi pratar om peak oil men fortsätter göra oss beroende av oljeberoende infrastruktur istället för att spara sådana viktiga resurser till strategiskt viktiga sektorer som förvaret. Vi pratar om ekonomisk tillväxt och skiter fullständigt i om vi urholkar den ekologiska basen som ligger till grund för all välfärd.

Ja, jag tror de flesta som ser videon ovan och som funderar i mer än några minuter på vår situation kommer till samma slutsats - Sverige står helt oförberett inför krissituationer. Du måste själv se till att du överlever, pappa staten kommer inte till din räddning. Och även om insatser sker kommer de antagligen alldeles för sent och vara alldeles otillräckliga. Det är dags att sluta vara så naiva och vakna upp till verkligheten Sverige. Världen är inte alltid på vår sida och den som står oförberedd har allt att förlora.

Fenixor

Ur askan i elden

0 kommentarer: