Utbredd klimatförnekelse även i Sverige

tisdag, november 10, 2015 , , 0 Comments


Om man googlar på olika klimat eller väderfenomen på Svenska får man upp förnekarsidor så som “klimatupplysningen” eller “den stora konspirationen” som första förslag. Det är mycket sorgligt att till och med SVT publicerar sådant nonsens som “Oktober bästa vädret ever” där bästa definieras som varmare och torrare men som egentligen är en avvikelse och en orsak av ett förändrat klimat. Svenskarna matas dagligen med okunskap vad gäller klimat och väder, dels på grund av aktiva förnekare som driver bloggar (en hel del av dem ekonomer) och dels på grund av okunniga vädertyckare och media som förmedlar populistiska idéer som kan generera “likes” på fb
Forecast Image2
Avvikeler i havsytetemperaturer med tydligt El Niño mönster i östra Stilla Havet. Vi ser även avvikelser av +1-2C i Nordatlanten, ovan Skandinavien, där stora mängder fruset organiskt material nu riskeras att tina och frigöra växthusgaser som metan och koldioxid.

Igår skrev jag ett meddelande till SMHI och ifrågasatte varför de använder IPCCs klimatscenarier som är baserade på politiska kompromisser, felaktiga data om klimatkänslighet och linjära modeller när vetenskapen ska vara objektiv, faktabaserad och till för allmänheten. Jag har inte fått något svar men till viss del vet jag redan svaret. Anledningen till varför SMHI använder IPCC orealistiska modeller, som visat sig vara alldeles för konservativa (exempelvis 80 års differens mellan modell och observation för havsisen i Arktis avsmältande), är av politiska skäl. Det har ingenting med den faktiska forskningen att göra utan är bestämt av politiker som också hittat på det bekväma målet om två grader (vilket är för högt enligt de flesta klimatexperter e.g. Johan Rockström, James Hansen). Det är mycket olyckligt att SMHI baserar alla sina nationella och regionala prognoser på IPCCs utsläppsscenarier eftersom felaktig data bidrar till felaktiga prognoser. Exempelvis menar SMHI på att vi kommer se en gradvis förändring men om man ser till Jordens klimathistoria har många klimatförändringar skett abrupt. 

Många i Sverige lever nog i villfarelsen att “om vi bara använder mer vindkraft så kommer allt lösa sig” men mycket tyder på att vi redan har intecknat oss för en framtid som kommer innebära dramatiska förändringar i klimat och vädermönster. Klimatsystemet är trögt och har tidsförskjutningar så att den uppvärmning vi upplever idag endast är effekterna av utsläpp på 1970-talet. Detta beror delvis på att vi lever på en vattenplanet, haven absorberar mängder av energi men tar längre tid att värmas upp än atmosfären. I och med årets kraftiga El Niño frigör haven nu energi som lagrats i dess djup ut till atmosfären och vi ser en dramatisk ökning i medeltemperaturer i luften. Det som klimatförnekare kallat “en paus” i uppvärmningen är egentligen bara detta fenomen, den enorma tjänst som haven utfört genom att lagra stora mängder av våra växthusutsläpp. Tills nu.

Om man på riktigt är intresserad av hur klimatet kommer förändras i Sverige så kan man inte endast förlita sig på SMHI eller andra konservativa myndigheter. Utsläppsnivåer, klimatkänslighet och tidshorisont stämmer inte överens med den konstant framskridande forskningen som pekar på att klimatet är känsligt för endast en liten forcering (koncentration av växthusgaser), som beteer sig icke-linjärt, och som kan förändras abrupt (inom årtionden) snarare än gradvis. Många kommuner kommer olyckligtvis försöka anpassa sig till en framtid som pekar på mildare förändringar, i enlighet med konservativa klimatmodeller, och kommer därmed stå helt oförberedda när extrema fenomen inträffar som de inte alls räknat med. Exempel inkluderar stora skogsbränder (som den i Västmanland), kraftiga översvämmningar, smältande snötäcke och utdöende arter i norra Sverige, utbredd torka, ökad spridning av nya patogener och skadedjur, drastisk havsnivåhöjning mm. Det är därför viktigt att hushåll och småsamhällen läser på om sin egen situation och anpassar sig till en förändrat klimat oberoende av nationella myndigheter.

Fenixor

Ur askan i elden

0 kommentarer: