En femtedel av världens växter är utrotningshotade

Största hoten mot växtarters överlevnad.
I en nyligen publicerad global analys över världens växter, författad av 80 forskare över ett års tid, uppskattas cirka 21% av världens växtarter vara utrotningshotade. Och enligt rapporten är mer än 10% av Jordens beväxta landyta väldigt känslig för klimatförändringar. 

Kartan nedan visar områdens klimatkänslighet under de senaste 14 åren baserat på vegetationsproduktivitet, med områden som uppvisat störst gensvar på ett förändrat klimat i rött och de områden som förändrats relativt lite i grönt. 

Vegetation sensitivity index.
Källa: Seddon et al. (2016)

Tio av fjorton av världens biomer har drabbats av avtagande produktivitet mellan åren 2000 och 2013. Skövling av regnskog för att göra plats åt jordbruk och boskapsuppfödning är den största boven. 

Även om skördars avkastning har ökat så förloras en större andel till växtsjukdomar, vars utbredning ökar. 

Illegal handel och transport av växter har också lett till ett ökande problem med invasiva arter och skövling av naturskog i och med en ökande efterfrågan på exotiska naturmaterial från tillväxtekonomier.

Flest antal växtarter används av läkemedelsindustrin, följt av materialproduktion (textilier, byggmaterial), miljöskydd (erosion, vind och bullerskydd), jordbruk, genetiskt material och foder.

Fenixor

Ur askan i elden

0 kommentarer: