Migration av alla arter

Migration är ett gensvar på en föränderlig miljö

När jordar eroderas, färskvatten sinar, landskap avskogas, luften förorenas och klimatet blir instabilt så tvingas arter att anpassa sig, flytta på sig eller dö ut. Eftersom klimatet förändras så snabbt så har många arter svårt att anpassa sig till nya villkor. Evolutionen skulle behöva ske 10,000 gånger snabbare än vanligt för att arter skulle kunna hinna anpassa sig och undvika utrotning. Så de förflyttar sig istället, tillsammans med skiftande klimatzoner. Enligt en studie från 2011 förflyttar sig nu arter till högre altituder med 11.1 meter per årtionde och till högre latituder om cirka 16.9 kilometer per årtionde.

Livscykelhändelser så som parning, blomning och migrering som följer säsongerna undergår också förändring. Mismatchning i tidpunkter mellan födslar och tillgång på föda kommer oundvikligen leda till minskande populationsstorlekar hos många arter samtidigt som skadedjur och patogener frodas på grund av varmare temperaturer. Även om vissa arter klarar av att migrera så finns det fortfarande många hinder (städer, motorvägar osv.) på vägen till territorium där konkurransen för föda kommer vara tuff. Särskilt specialiserade arter och de som redan befinner sig i de nordligaste regionerna riskerar att dö ut. Till exempel, många Arktiska arter så som ren, fjällräv och snöuggla förlorar sina habitat och födan som de är beroende av i en snabb takt.

Från att ha varit nästan helt utrotad i Sverige, för 15 år sedan, har fjällräven återhämtat sig lite men endast på grund av stödmatning och återkomsten av lemmlar. Källa SR, TT

Mänsklig mobilitet och konflikt

Mänsklig mobiltet och migration är inte så annorlunda. För många av världens fattigaste är mobiltet kanske den enda anpassningstrategin tillgänglig. Många Afrikanska länder i sub-Sahara finner det redan svårt att hantera existerande klimatstress. Extrema väderfenomen så som översvämningar, torka, och stormar har en direkt påverkan på migrationsmönster medan långsamma förändringar så som ökenfiering och avskogning kan leda till försämrad levnadsstandard som indirekt driver folk på flykt. Redan vid +1°C uppvärmning, från förindustriell tid, kan vi märka av en ökning av antalet tvångsförlyttade människor.

Vidare så stiger spänningar och risken för konflikt när livsviktiga naturresurser sinar eller blir för dyra för en stor andel av befolkningen. I Syrien ledde en svår torka till att miljoner bönder övergav sina gårdar i jakt på alternativ inkomst i städerna. Och när matpriserna toppade år 2008 och 2011, tillsammans med oljepriset, utbröt matuppror och social oro i ett antal länder världen runt där folk lägger en stor andel av sin inkomst på mat. I vissa fall har dessa kriser lett till fullskaligt inbördeskrig.

Människor i rörelse

Enligt Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) så tvingas 26.4 miljoner människor att fly på grund av geofysiska och väderrelaterade händelser varje år sedan 2008. Sannolikheten för att tvångsförflyttas på grund av naturkatastrofer är idag 60% högre än 1970. Antalet tvångsförlyttade människor från naturkatastrofer toppade under det starka El Niño året 1997/98 vilket inte bådar gott för denna vinter och kommande år eftersom vi ser en liknande stark El Niño ta form. Förluster från naturkatastrofer och konflikter överstiger alltmer den adaptiva förmågan hos ett växande antal människor jorden runt som tvingas flytta permanent. Enligt FNs organ för flyktingar UNHCR så är en på 122 människor nu antingen en flykting, internt tvångsförflyttad eller asylsökande. Antalet konflikter har också ökat och 15 nyutbrutna eller återtända konflikter har brutit ut sedan 2010.
Visar totala antalet människor av intresse (flyktingar, asylsökande, internt tvångsförlyttade, statslösa, och andra människor av intresse för UNHCR) i 15 länder fram till slutet på 2014. Baserat på data från: UNHCR - Global Trends 2014: World At War
Konflikten i Ukraina har tillsammans med 502,500 människor som har korsat Medelhavet och det stora antalet syrier i Turkiet (1.59 miljoner) lett till en dubblering av antalet flyktingar i Europa mellan 2013-2014, enligt UNHCR. Men även om Tyskland och Sverige tar emot den största volymen asylsökande så återfinns den största andelen flyktingar i Turkiet och Ryssland.

Jorden till mänskligheten

Många tyckare i Europa är för tillfället fokuserade på frågor rörande immigration med ändlösa politiska debatter i mainstream media. Folk tror att vi upplever en politisk kris men det är mycket värre än så. Växande migrationsströmmar är endast ett symtom på det verkliga underliggande dilemmat - tillväxtens begränsningar på en ändlig planet. Så länge som samhället försöker växa sin befolkning och ekonomiska aktivitet (och därmed växthusgasutsläpp) kommer vi fortsätta att uppleva ökande social och ekologisk stress, exempelvis genom stigande ojämlikheter, klimatstörningar, migration, hunger och epidemier osv. Dessa störningar är varningssignaler som indikerar att vi har överstigit jordens bärförmåga, detta är ett faktum, och ändå vägrar vi prata om att begränsa befolkningsökningen eller en minska vår energikonsumtion per capita.

Irreversibla, oåterkalleliga, förändringar i ekologisk bärföråga innebär för många klimat/miljöflyktingar att det kommer vara omöjligt att återvända hem. Eftersom ekologiskt underskott är ett globalt fenomen kommer miljoner människor migrera i jakt på ett bättre liv. Men väldigt få platser har den nödvändiga biokapaciteten att ta emot dem utan att underminera sitt eget ekologiska kapital. Finns det några livbåtar (länder) med passande villkor som kan ta emot miljöflyktingar långsiktigt? Om vi tar en snabb titt på länders biokapacitet, som definierat av Global Footprint Network, kan vi se att Kanada, Australien, Skandinavien, Ryssland, Latinamerika och delar av centrala Afrika fortfarande har (i teorin i alla fall) tillräckligt ekologiskt kapital för att försörja fler människor. Medan de flesta länder runt ekvatorn har ett enormt underskott på ekologiskt kapital.

Grönt = ekologisk överskott, Röd = ekologisk skuld

Att acceptera begränsningar

I längden så kommer resursbrist och biofysiska störningar växa sig så stora att ekonomin kraschar och populationen tvingas minska. Detta är inte en pessimistisk syn utan en realistisk syn baserad på vetenskaplig data över populationsdynamik i ett stängt naturligt system. Vi kan alltid hoppas på det bästa men vi borde förbereda oss för det värsta, precis som vilken förnuftig riskhanterare som helst skulle göra.

Som de flesta antagligen har märkt av vid det här laget så generar vi väldigt lite äkta välstånd i dagens ekonomi. Det mesta av den ekonomiska aktiviteten dessa dagar består av välståndstransfereringar från de fattiga och medelklassen till den finansiella eliten. Det är också därför vi ser sådana enorma och ökande gap mellan rika och fattiga (80 personer äger 50% av all världens rikedomar). När resurstårtan inte växer längre så blir en persons vinst en annans förlust, ett nollsummespel utan slut, där man inte längre kan arbeta sig till en högre levnadsstandard.

Utan tillgång till omfattande, billig energi (framför allt olja) kan ekonomin inte växa, och allt fler blir fattiga och exkluderas från marknaden. Endast de rika kommer ha råd att fortsätta överkonsumera. Vårt samhälle har försökt att stävja detta genom att ta på sig allt fler skulder (låna köpkraft från framtiden) men vi har nu nått en nivå när allt fler folk inte kan eller inte vill ta på sig fler skulder. Och detta är en av anledningarna till sjunkande råvarupriser, det finns helt enkelt inte tillräcklig efterfrågan. Istället har skulddeflation. Med tiden kan låga råvarupriser leda till sjunkande utbud, på grund av avsaknande investeringar, vilket skulle kunna vara katastrofalt för matproduktion och transporter som är helt beroende av olja. Allt medan föroreningar och klimatrubbningar växer och blir mer allvarliga.

Samtidigt växer den sociala oron och politiska extremismen i Europa. Den så kallade flyktingkrisen är, dock, varken temporär eller politisk i sin natur. Ideologier så som vänster eller högerkant spelar ingen roll längre, det finns bara de som accepterar ekologiska begränsningar och de som inte gör det. Men att erkänna begränsningar innebär ocså en insikt om att det finns två möjliga utfall, att dela med sig av kvarvarande naturresurser eller riskera konflikt. Folk gillar inte alltid att dela med sig, fram för allt inte de rika.

Fenixor

Ur askan i elden

0 kommentarer: