En varm och torr oktober 2015

lördag, november 07, 2015 , , , 0 Comments

Avvikelse från normal månadsmedeltemperatur (referensperiod 1961-1990) i oktober 2015. Här ser vi att Arktis har varit ovanligt varmt och östra Stilla Havet där El Niño bildats Men även Austalien, nordvästra USA, Brasilien och MENA regionen har varit ovanligt varma för Oktober månad.
Källa: SMHI, 6 November 2015

Globalt

El Niño i Stilla Havet har under Oktober månad lett till utvecklingen av flera mycket kraftiga tropiska cykloner, fram för allt över östra Stilla havet (Patricia) och Arabiska havet (Chapala). Franska Riverian drabbades av häftiga skyfall i början av månaden, en kombination av varmare havsvatten i Atlanten och nedsaktande jetströmmar, en konsekvens av den globala uppvärmningen.  Under loppet av endast en timme kvällen den 3 oktober fick Cannes 109 mm, Antibes 83 mm och Nice 77 mm regn, alla rekord. Australien uppmätte en rekordvarm Oktober med de största temperaturöverskott som någonsin noterats. Från och med November beräknas El Niño vara som kraftigast, fram tills Januari 2016.

Stora delar av Arktis var 2-4°C varmare än medel för Oktober med avvikelser så höga som 7°C i Franz Josefs land i ryska delen av regionen. Havsisutbredningen i Arktiska havet låg långt under det normala.

Temperaturavvikelser Oktober

Sverige

Det har varit en varm och mycket torr Oktober i Sverige med mycket sol och lite nederbörd. Temperaturer översteg medel i nästan hela landet.  På kartan till vänster kan vi se att de största temperaturavvikelserna (1.5-3°C) skedde i norra Sverige, som förväntat. Medan stora delar av mellan och södra Sverige inte såg några dramatiska avvikelser.

Nederbördavvikelser Oktober
Som vi har märkt av här i Östergötland har det varit ovanligt torrt. Kartan till höger visar att flera platser i Götaland och Svealand hade ytterst lite eller ingen nederbörd.

Vissa orter så som Finnbacka (Dalarna) och Kilafors (Helsingland) fick ingen nederbörd alls. Stockholm uppmätte endast 2.7 mm regn, den lägsta noteringen i Oktober månad sedan mätningar började år 1786. Flödena i vattendragen sjönk i nästan hela landet. I Skåne, Blekinge och Småland var flödena på många håll mycket låga. I mitten av oktober fanns endast lite snö i fjälltrakterna. I slutet av månaden föll snö över andra delar av norra Norrland men mängderna var små.

Grundvattennivåern i södra Sverige var under det normala. I stora delar av Skåne, Västergötland och södra småland där nivåerna var under de normala behövs mer nederbörd än normalt den närmaste tiden för att undvika problem med grundvattentillgången. Det enda området i landet som under oktober hade normala nederbördsmängder var Jämtlands- och Lapplandsfjällen. Här steg vattenflödena efter några nederbördsrika dagar i början av oktober och sjönk sedan till ungefär normala flöden.

Fenixor

Ur askan i elden

0 kommentarer: