Grönlands glaciärer smälter snabbare än anat

torsdag, november 12, 2015 , , , 0 Comments

Isberg som kalvar i Grönland. Källa: NASA
En glaciär i nordvästra Grönland som håller tillräckligt mycket vatten för att höja den globala havsnivån med 45cm har destabiliserats och rasar nu ned i Nordatlanten. Glaciären som förlorar 5 miljarder ton is per år började smälta snabbare 2012, enligt en ny studie i Science.

Det är framför allt i norra Grönland som glaciärers avsmältning sker snabbast. Den studerade glaciären, Zachariae Isstrom, har spruckit och kalvar stora isberg in i havet som i sin tur höjer havsnivån. Satellitbilder och flygundersökningar visar att glaciärens botten snabbt eroderas av varmare havsvatten samtidigt som varmare lufttemperaturer orskarar avsmältning från ovan. En närliggande glaciär, Nioghalvfjerdsfjorden, smälter också snabbt men drar sig tillbaka långsammare på grund av en skyddande kulle. De båda glaciärerna håller cirka 12% av Grönlands istäcke och skulle kunna höja den global havsnivån med 1 meter om de kollapsade helt.

Forskare är chockade över hur snabbt Grönlands istäcke nu smälter och menar på att Jordens poler undergår en dramatisk förändring framför våra ögon. Men även om avsmältningen sker snabbt i geologiska termer så kommer det antagligen (beroende på tröskeleffekter) ta lång tid för havsnivåerna att stiga mycket eftersom det är en relativt långsam process. Däremot så är processen irreversibel, när glaciärerna väl påbörjat avsmältningen och det inte finns något som håller dem tillbaka är det bara en tidsfråga innan de väl kollapsar.

Fenixor

Ur askan i elden

0 kommentarer: