3D-havsodling

Nyttigt, smart och hållbart

Hälsosamma akvatiska ekosystem erbjuder kritiska ekosystemtjänster så som mat, stormskydd, habitat och estetiska värden. Men många av våra kustnära akvatiska ekosystem är starkt hotade av föroreningar, överfiske och övergödning. För att återställa ekosystem och samtidigt kunna ställa om fisket till en mer hållbar näring föreslår jag att man kikar på 3D-havsodling.

Tänk dig en vertikal undervattensträdgård med sjögräs och musslor längs med flytande rep, placerade ovan burar med ostron. Tänk dig en odling designad för att återställa snarare än att tömma våra hav.

Genom att använda hela vattenkolumnen kan en sådan odling producera 20 ton sjöväxter och 500,000 skaldjur per tunnland per år. Eftersom det inte finns något behov av färskvatten, gödsel, eller bekämpningsmedel, är restorativ havsodling en av de mest hållbara formerna av matproduktion.

Sjögräs är rikt på näringsämnen så som protein, kalcium och C vitamin. Ett nätverk av sjögräsodlingar kan ge mycket hög avkastning och samtidigt rena havet från övergödning. Havsodlingarna skapar även stormbarriärer som skyddar kusten. Kelp (brunalger) binder upp till fem gånger mer kol än landbaserade växter och fångar kväve som i sin tur kan användas för att gödsla landbaserade odlingar. Genom att odlare till havs samarbetar med odlare på land kan ett kretslopp som cirkulerar alla näringsämnen skapas.

Istället för att överfiska våra hav och skada koraller genom bottentrålning måste vi övergå till att återställa akvatisk ekosystemhälsa, för vår egen och andra arters välmående. Det kan samtidigt generera hälsosam mat för oss utan att ta allt för stora naturområden i anspråk. Evolutionen har redan utfört forskningen åt oss nu måste vi bara applicera den.

Fenixor

Ur askan i elden

0 kommentarer: