Jorden är känslig
onsdag, november 07, 2018
2 grader
,
Jorden
,
klimatförändringar
,
klimatkris
,
återkopplingar
0 Comments
onsdag, november 07, 2018 2 grader , Jorden , klimatförändringar , klimatkris , återkopplingar 0 Comments
![]() |
Earth System Components. Credit: Earth System Digital Lab |
Budskap: Jorden är på väg in i ett så varmt tillstånd att det kanske inte går att anpassa sig till det
Jordsystemets känslighet
Uppskattade temperaturförändringar från snabba och långsamma återkopplingar vid en fördubbling av CO2, från 280 ppm till 560 ppm, över tid. Källa: Schmidt, 2016 |
Budskap: Jordens klimat är sannolikt mer känsligt för forceringar än standardscenarier av framtida uppvärmning antar
Att äta och odla rätt
onsdag, oktober 31, 2018
biologisk mångfald
,
jordbruk
,
klimatförändringar
,
kretslopp
,
mat
,
självförsörjning
0 Comments
onsdag, oktober 31, 2018 biologisk mångfald , jordbruk , klimatförändringar , kretslopp , mat , självförsörjning 0 Comments
![]() |
Riksförbundet Svensk Trädgård är engagerade i odling och trädgård landet runt. Källa: Odla.nu |
Klimat, energi, migration och politik
måndag, oktober 29, 2018
ekonomi
,
energi
,
Europa
,
fördelning
,
jordbruk
,
klimatförändringar
,
migration
,
politik
,
resursbrist
,
Sverige
0 Comments
måndag, oktober 29, 2018 ekonomi , energi , Europa , fördelning , jordbruk , klimatförändringar , migration , politik , resursbrist , Sverige 0 Comments
Klimatkris - Ett faktum
lördag, oktober 27, 2018
IPCC
,
klimatförändringar
,
kris
,
media
,
omställning
,
politik
0 Comments
lördag, oktober 27, 2018 IPCC , klimatförändringar , kris , media , omställning , politik 0 Comments
![]() |
Drought in Kenya. Picture credit: Brendan Cox - Oxfam 2006 |
När krisen kommer - Står Sverige helt oförberett
Många svenskar lever fortfarande in en villfarelse att statens myndigheter är väl förberedda när en större kris drabbar landet. Men så är inte fallet. Snarare finns bestämmelser att du som individ ska kunna klara dig i en vecka utan hjälp från någon statlig instans. Du måste själv ha mat, vatten och värme till hands för en vecka. Och som vi har sett igen och återigen är politikerna och försvarsmakten helt oförmögna att hantera kriser av större skala eftersom ingen beredskap, resurser eller investeringar finns att ta del av. Istället förväntas civilförsvaret rycka in. Du själv förväntas agera.
Vi pratar om klimatförändringar som om det är en framtidsfråga men de sker nu. Vi pratar om lantbruket som något gulligt men vi importerar 50% av vår mat och missgynnar svenska bönder till fördel för EU-regelverk som gynnar andra länder. Vi pratar om stora ekonomiska förluster i skogar som brinner upp men fortsätter plantera monokulturer och vägrar investera i helikoptrar som kan släcka bränder och rädda liv. Vi pratar om hur illa det är i andra länder, som USA, men vet inte ens något om vad våra egna brandmän eller soldater tvingas genomgå på grund av politiska beslut som inte baserar sig på faktisk kapacitet utan önsketänkande. Vi pratar om översvämningar men fortsätter asfaltera stora ytor och förlitar oss på ett underdimensionerat dagvattensystem. Vi pratar om fossiloberoende men är beroende av importer av rysk olja. Vi pratar om värmeböljor men har äldreboende där pensionärer dör av värmen på grund av avsaknad av fläktar och AC. Vi pratar om torka men är ovilliga att betala mer för vår mat så att svenska bönder kan överleva långsiktigt, inte bara från säsong till säsong. Vi pratar om närodlat men vägrar avsätta viktigt åkermark för svensk matproduktion. Vi pratar om hur grundvattennivåerna är låga men vägrar begränsa vårt vattenanvändande till lyxbehov som pooler. Vi pratar innovativ teknologi men står handfallna när elektriciteten slås ut och våra iphones inte fungerar. Vi pratar om fjärran konflikter som om det aldrig skulle kunna hända i mysiga Sverige så varför förbereda sig på det värsta. Vi pratar om peak oil men fortsätter göra oss beroende av oljeberoende infrastruktur istället för att spara sådana viktiga resurser till strategiskt viktiga sektorer som förvaret. Vi pratar om ekonomisk tillväxt och skiter fullständigt i om vi urholkar den ekologiska basen som ligger till grund för all välfärd.
Ja, jag tror de flesta som ser videon ovan och som funderar i mer än några minuter på vår situation kommer till samma slutsats - Sverige står helt oförberett inför krissituationer. Du måste själv se till att du överlever, pappa staten kommer inte till din räddning. Och även om insatser sker kommer de antagligen alldeles för sent och vara alldeles otillräckliga. Det är dags att sluta vara så naiva och vakna upp till verkligheten Sverige. Världen är inte alltid på vår sida och den som står oförberedd har allt att förlora.
Varför samhällen kollapsar
torsdag, oktober 25, 2018
civilisation
,
ekologiskt kapital
,
ekonomi
,
ekosystem
,
kollaps
,
resurser
,
system
0 Comments
torsdag, oktober 25, 2018 civilisation , ekologiskt kapital , ekonomi , ekosystem , kollaps , resurser , system 0 Comments
Kollaps av imperier eller civilisationer är ett välkänt och mycket studerat ämne. I många fall erbjuder inte historiska artefakter tillräckligt mycket information för att tyda dessa fenomen men i vissa fall är det möjligt att kvantifiera dem i termer av t.ex. territorium som den centrala makten kontrollerade eller det ekonomiska systemets produktion. Många av dessa studier har kunnat uttyda hur systemet kollapsade relativt snabbt i jämförelse med hur lång tid det tog att bygga upp civilisationen. Ett beteende som Jared Diamond definierar som “en drastisk minskning i mänsklig populationsstorlek och eller politiskt/ekonomisk/social komplexitet över ett omfattande område, över en längre tid”
Romarriket som exempel
Vart är vi på väg?
torsdag, oktober 25, 2018
ekonomi
,
energi
,
klimatförändringar
,
omställning
,
politik
,
resursbrist
0 Comments
torsdag, oktober 25, 2018 ekonomi , energi , klimatförändringar , omställning , politik , resursbrist 0 Comments
Det nyligen utgivna nobelpriset i Ekonomi till William Nordhaus har hyllats av många mainstream medier och klimataktionsförespråkare men detta visar bara hur begränsade folks uppskattning är av hoten som vår nuvarande tillväxtmodell faktiskt utgör. Vedertagen ekonomisk teori ser inte kontinuerlig tillväxt som något negativt i sig självt, världsekonomin kan fortsätta växa för evigt, med lite småjusteringar i marginalerna för att inkludera externa kostnader och marknadsmisslyckanden.
Men klimatforskare och systemanalytiker vet att världen inte fungerar så. Klimat och ekosystem är inte linjära utan dynamiska med tröskeleffekter som kan flippa systemet abrupt in i ett annat tillstånd/kollaps. De flesta ekonomer verkar inte förstå detta, och mer oroande antar att deras ekonomiska modeller som bygger på ohållbar tillväxt bör exporteras till resten av världen. Denna okunskap bidrar till sprida illusionen om att alla kommer kunna konsumera lika mycket som en medelsvensk. När detta är uppenbart inte fallet.
Nu femtio år efter att Romklubben publicerade The Limits to Growth (1972) verkar den stora massan av så kallade experter fortfarande inte förstå budskapet som rapporten bidrog med. Istället har den orättvist smutskastats eller ignorerats av dessa så kallade experter som sällan tog sig tid att läsa rapporten. Men återigen får vi en rapport från IPCC som visar att världens nuvarande ekonomiska ramverk är inkompatibla med vad vetenskapen säger krävs för att behålla en beboelig planet. Trots IPCCs brister så kallar det alla regeringar till dramatisk handling genast. Utsläppskurvan måste enligt Johan Rockström böjas senast 2020 för att löpa en god chans att lyckas förhindra katastrofala klimatpåverkningar.
Trots det står den svenska regeringen handfallen och kan inte ens komma överens om regeringsbildningen. Det progressiva Sverige som kritiserade USAs krig i Vietnam och som gav nobelpris till Elinor Ostrom verkar vara ett minne blott. Medborgarna är frustrerade över att det inte finns någon framtidsvision, kollektivt projekt, och att yttrandefriheten har inskränkts av pk-eliten. Trots det talas det endast om hur “Sverige ska vara med i viktiga FN-möten och förbättra världen”. Men vi klarar inte ens av att ta hand om våra egna, vilket återspeglas i politiken och vi konsumerar mer energi per capita än de flesta andra länder i världen. Detta hyckleri undgår inte det svenska folket. Kan någon av politikerna svara på vart vi är på väg? Vad är vår vision? För vetenskapen säger oss vart vi kommer hamna om vi inte agerar. I värld av resursbrister och instabilt klimat som skapar konflikter och massmigrationer.
Medan konventionella ekonomer vägrar inse att deras modeller är trasiga, förblindade av sina utdaterade teorier som inte ens erkänner naturlagar som termodynamik, börjar regeringar runt om i världen (förutom USA) inse att endast de kan skydda offentliga nyttor. Och att de inte kan frånsäga sig detta ansvar till “fria” marknader, privata intressen eller hopp om teknologiska lösningar. Stater som implementerar strikta standarder, tydliga förbud och tunga investeringar i mer hållbara projekt förstår kanske äntligen den sanna naturen av hotet vi står inför.
Det första steget är att snabbt göra sig fri från beroendet av fossila bränslen inom alla sektorer. Dels för att dessa råvaror endast kommer bli dyrare och förstör folks hälsa men också för att vi inte har råd att förbränna mer förorenande ämnen som rubbar klimatet bortom säkra nivåer. Här krävs mer än kortsiktiga småskaliga investeringar i biobränsle. Det behövs enorma satsningar på forskning och utveckling, inte minst i jordbruket som är helt beroende av både olja och gas men som ofta glöms bort. Det behövs förbud av plaster som inte kan återvinnas och strikta standarder vad gäller hutlös reklam och PR som uppmanar folk till evig slit och släng konsumtion. Det och många andra åtgärder kommer krävas och det är bråttom.
Om bostadsbubblan och börsbubblan spricker kan allt vara förlorat om dessa så kallade ekonomiska experter får råda igen. De kommer uppmana att “vi inte har råd” med det som omställningen kräver. I sin okunskap kommer de påstå att bankerna måste räddas medan folket får lida och skattebetalarna får notan. Men detta är en livsfarlig fälla. Det är sant att vi har levt över våra tillgångar genom att överbelåna oss sedan 1990-talet. Men ekonomisk policy och räntesänkningar har bidragit till den skyhöga skuldbörda som den privata sektorn (hushåll och företag) nu bär på och som dämpar ekonomin. Återigen har felaktiga ekonomiska teorier vilselett oss. Staten har visst råd att spendera och kan satsa på stora infrastrukturbyggen som både skapar jobb och gör oss oberoende av fossila bränslen så gott det går. Det är hushållen och företagen som ligger risigt till när skuldbubblan spricker. När det sker, inte om, bör Sverige som har världens äldsta centralbank gå i bräschen och ge kvantitativa lättnader till folket med kravet på att lån återbetalas. Det är det enda sättet att undvika att bli en zombie-ekonomi, likt så många andra, när marginalnyttan på nya lån fallit till noll.
Bubblor överallt i la-la-land
tisdag, oktober 09, 2018
bostäder
,
bubbla
,
ekonomi
,
krasch
,
noll-tillväxt
,
resursbrist
,
skuld
0 Comments
tisdag, oktober 09, 2018 bostäder , bubbla , ekonomi , krasch , noll-tillväxt , resursbrist , skuld 0 Comments
Källa: Steve Keen, 2017 |
Vad vi har nu är totalt uppstöttade marknader baserade på billiga krediter/skulder. Energi producerar inte längre någon markant positiv tillväxt så istället för att ha realekonomisk tillväxt, som kräver en ökad omsättning av energiflöden, har vi uppblåst ekonomisk tillväxt baserad på konsumtion och uppblåsta börspriser.
I takt med att energivinsten började falla i USA på 1970-talet tvingades de omlokalisera sin industribas till fattigare länder för att förlänga sin amerikanska livsstil. De hade inte råd med produktion längre eftersom deras energivinst från utvinningen av olja sjönk och de flyttade då industrin till länder där arbetskraften var billigare. Samtidigt som folket uppmanades att köpa saker i allt större mängder, bostäder, fordon, prylar och mer prylar. Men för att göra det krävdes billiga krediter. Marknader avreglerades, banker började låna ut mot lägre säkerhet och skulderna i den privata sektorn växte enormt. Folk tog på sig allt mer skulder. Den finansiella sektorns storlek är direkt relaterad till nivåer av privata skulder, som i USA nådde sin kulmen vid 303% av BNP år 2009. Och vi vet alla vad som hände därefter.
En liknande process skedde även i Sverige men något senare,1980-talet, och ledde till bostadsbubblans kollaps på 1990-talet. Varpå vi tvingades betala av våra lån fram till 2000-talet när vi började överbelåna oss igen. Och det har fortsatt sedan dess, när resten av världen hade en finanskris 2008 så fortsatte Sverige att belåna sig ännu mer för att hålla konsumtionen uppe vilket endast var möjligt eftersom vi började på en lägre skuldnivå innan krisen än andra länder. Den privata sektorns skulder uppgår nu till 250% av BNP. Men det var en mycket kortsiktig och farlig strategi eftersom de svenska hushållen och privata företagen nu är mer belånade än i många andra länder. När bostadsbubblan, ja hela skuldbubblan, till slut brister kommer den riktigt otäcka sanningen, att vi inte alls blivit rikare, av detta bedrägeri visa sig. Jag tror inte många svenskar är beredda på det.
När tillväxten börjar avta ordentligt tror jag att vi kommer se värdet av många tillgångar (aktier, fonder, bostäder) minska avsevärt. Vi ser redan hur belåningstakten har börjat avta i Sverige. Det är upp till var och en att gissa med hur mycket de kommer falla men enligt vad jag har sett tror jag att vi kan se ett prisfall på upp till 50% i bostadsmarknaden. Priserna på svenska bostäder har i princip femdubblats sista tjugo åren. Jämfört med underliggande kostnader så är dagens bostadspriser absurt höga.
Källa: Steve Keen, 2018 |
Källa: Steve Keen, 2018 |
Zombie-ekonomi eller skuld-jubileum
Michael Hudsons enkla fras “debts that can’t be repaid, won’t be repaid” summerar vårt ekonomiska dilemma. Detta handlar inte om att sanktionera moraliskt risktagande eftersom det verkliga moraliska risktagandet redan skett i finanssektorns beteende genom att skapa dessa skulder i första hand. En majoritet av dessa skulder skulle aldrig ha skapats eftersom allt det åstadkom var att finansiera förklädda ponzibedrägerier som blåste upp värderingar utan att bidra till samhällets produktivitet. Det verkliga oansvariga beteendet ligger därför hos långivare, och staten, snarare än hos låntagare.
Den verkliga frågan vi står inför är inte om vi borde eller inte borde betala av dessa skulder utan hur vi ska försöka hantera att inte betala av dem?
Det vanliga sättet att minska skulder, låta hushåll och företag gå bankrutt eller sakta betala av skulder i en hämmad ekonomi, skulle ha oss fast i återbetalningar i ett och halvt årtionde givet nuvarande takt. Se bara hur det gick för Japan.
Vi borde därför hitta andra sätt att att minska den privata sektorns skuldbörda och reducera tiden vi spenderar i denna skadliga process av avbelåning. Föregående samhällen använde sig av jubileum för att komma ur liknande fällor och uteblivna skuldbetalningar har varit en vanlig erfarenhet i kapitalismens historia också. Så ett alternativ till 15 år av avbelåning skulle vara ett gammeldags skuld-jubileum.
Men ett sådant stöter på två problem i ett kapitalistiskt system. Det skulle paralysera den finansiella sektorn genom att förstöra banktillgångar. Och det skulle påverka inkomster hos alla som äger finansiella tillgångar utanför den finansiella sektorn, hushåll, företag, pensioner mm.
Vi behöver därför ett sätt att kortsluta processen av skuldsanering utan att förstöra tillgångar i både banksektorn och oskyldigt folk som äger finansiella tillgångar. Ett genomförbart medel för att åstadkomma detta moderna jubileum skulle också kunna beskrivas som kvantitativa lättnader för allmänheten.
Kvantitativa lättnader till finanssektorn genomfördes i det falska hoppet om att det skulle sparka igång ekonomin genom att öka bankernas utlåning. Istället ledde det till dramatiska ökningar i overksamma reserver i banksektorn medan den bredare tillgången på pengar stagnerade eller föll, på grund av det uppenbara skälet att den privata sektorn redan har för höga skulder och varken långivare eller allmänheten vill ta på sig mer skulder. Det är detta fenomen som leder till en “zombie-ekonomi” som vi sett i Japan.
Ett modernt skuld-jubileum skulle skapa fiatpengar på samma sätt som via kvantitativa lättnader men det skulle rikta dessa pengar till allmänhetens bankkonton med kravet att det först används för att betala av skulder. Låntagare med skulder som överstiger denna injektion skulle tvingas minska sina skulder utan att de elimineras, medan mottagare utan några skulder skulle få en injektion in i sina sparkonton.
Effekterna skulle bli att låntagare tvingas minska sin skuldbörda, folk utan lån skulle få extra tillgångar, värdet på banktillgångar skulle bestå men fördelningen skulle förändras med minskade skulder och ökade tillgångar, och bankernas inkomster skulle falla eftersom de inte kan spekulera på samma sätt mm.
Det blir dyrare nu - om resursbrist, klimat och inflation

Inflationstakten enligt KPIF hamnade i Augusti på 2,2% enligt SCB. Baserad på detta kommer centralbanken som har ett mål på 2% inflation antagligen inte höja räntorna trots att den verkliga inflationen ute i samhället är mycket högre. Och varför är den det då? Jo eftersom det underliggande priset på energi, framförallt olja, som krävs för alla ekonomiska aktiviteter i samhället sakta men säkert stigit över tid i takt med att den lättillgänglig och billiga oljan förbrukats, peak oil.
Priset på bensin och diesel är mycket högt i Sverige just nu, även om det internationella oljepriset varit högre, eftersom den svaga kronan och skattehöjningar har bidragit till dyrare petroleumprodukter. Medelpriset på blyfri 95-oktanig bensin ligger just nu 16:16 SEK per liter och dieseln 16,06 SEK enligt motormännen .
Årets torka och skogsbränder ger långsiktiga konsekvenser. Uppskattningar visar på 50% lägre spannmålsskördar i år med stora konsekvenser för sveriges bönder, djurhållning, och matpriser för konsumenter. Sverige importerar ungefär 50% av allt mat vi konsumerar och det från andra EU-länder som Tyskland, Nederländerna, Danmark som också drabbats av årets torka.
Torkan leder också till dyrare biobränsle (pellets, halm, flis mm). Skogsbruket har legat nere under torkan på grund av brandfaran vilket innebär att hushåll och företag, liksom fjärrvärme och kraftverk måste räkna med brist på bränsle i vinter. Både skogs-och jordbrukare får lägre inkomster i år och vissa bolag kan gå under. Samtidigt har vattenkraften drabbats av dålig fyllnadsgrad på grund av torkan vilket också påverkar inflationen i form av ökade elpriser. Naturen, degraderade ekosystem och ett rubbat klimat, skickar inbetalningar till oss i form av skenande samhällskostnader.
Under året har framför allt högre boendekostnader, högre elpriser och bränsle stått för mer än halva ökningen. Men även priserna på mat och restaurangbesök har stigit. Alltså sådant som folk inte kan klara sig utan, dvs. energi, boende och mat .
Samtidigt har reallönerna inte ökat i samma takt vilket innebär att levnadskostnader ökar för gemene svensk. På det hela taget dämpar dessa trender ekonomin eftersom efterfrågan på varor och tjänster faller, om inte folk drar på sig mer skulder för att fortsätta ha råd med sin nuvarande livsstil. En livsstil som för övrigt är otroligt slösaktig, svenskarna är ett av de få folken i världen som konsumerar mest energi per capita och därmed är otroligt rika jämfört med många andra länder. Men folk vill alltid ha mer så när de måste nöja sig med mindre blir de frustrerade och missnöjda över samhällsutvecklingen. Vilket avspeglar sig i politiken.
Redan nu, om inte för länge sen, bör folk tänka på hur de kan öka sin motståndskraft mot eventuella ökningar i priset på basvaror. Kan man minska sitt bilberoende? Kan man minska sin elkonsumtion? Kan man odla eget och ändra sin kost? Och hur får man tag på vatten när det brister? Stora delar av Sveriges befolkning är helt fokuserade på ekonomiska mått utan att kunna koppla bakomliggande faktorer till förändrade priser.
Populära inlägg
-
Dålig självförsörjning på livsmedel utgör en risk
-
Vilken Bubbla?
-
Fråga till och svar från SMHI
-
Holistiskt Jordbruk
-
Migration av alla arter
-
Att slå knut på sig själv: den inte så cirkulära ekonomin
-
Utbredd klimatförnekelse även i Sverige
-
Klimatmötet i Paris: Vad kan vi förvänta oss?
-
Jorden är känslig
-
Att äta och odla rätt
0 kommentarer: